Nuffnang Ads

Saturday, 14 June 2014

Ungu - Bila Tiba (Official Video - HD)





Nak cerita masa arwah abah aku sakit bila aku balik kerja je bila aku bukak radio mesti aku dengar lagu ni setiap kali.....sampai aku tukar siaran....jadi lepas tu kalau aku dengar lagu ni mesti airmata akan bercucuran.....wawawwa.....sedihnyer lagu ni.....


Hilanglah gelaran seorang abah

assalammualaikum.....


bersawang dah blog ni....sorry le kekawan sebab yerlah macam entry yang lepas kan aku ada cerita abahku sakit....sesungguhnya jodoh,maut ajal ditanganNya....redha dan pasrah dengan ketentuan ....
Tahun ni memang dugaan yang kuat terhadap kami sekeluarga abahku pergi menghadap Illahi.

Pada 17/5/2014 pada hari sabtu kebetulan memang aku cuti....sebelum tu giliran abang aku yang sulung menjaga...masa tu doktor IJN beritahu terpaksa cucuk sedikit bagi keluarkan air di paru2 arwah abah.....aku dapat panggilan telefon tu tak semena mena aku menangis kat tempat kerja lagi sebab aku punyer instict dah lain macam dah....aku call adik perempuan aku yang last tu ikutkan memang dia sibuk nak exam tapi aku suruh slowtalk ngan lecturer sebab nak menunggu dia cuti lagi dua minggu.....aku cakap balik lah dah lama sangat ko tak jumpa abah balik lah biha.....

Dia sempat meneman arwah abah sebelum hari 17/5/2014 tu hari sabtu......dan sempat bercakap dengan arwah abah....walaupun ayat dia tak paham kan....so pada 17/5/2014 aku pun bersama adik aku meneman sebab suruh mak aku balik lah kesian dia terlalu penatkan....masa tu abah leh menyahut lagi.....pengang tangan aku sekuatnya -kuatnya.

18/5/2014 hari ahad.....mak aku pun sama meneman sekali memandangkan adik aku di mersing kena kembali berkursus......condition arwah abah tak stabil.....

19/5/2014 hari isnin.....sepatutnya pagi tu aku dah balik ke rumah memandangkan aku pergi ke IJN drive sendiri takut nak balik lambat maklumlah orang macam aku ni tak hafal jalan....so hari tu hari nak mengingatkan jalan lah kononnyer......tapi pagi tu dr nak jumpa anak2....hati berderau....arwah aku no respon.....MasyaAllah hanya Allah yang tahu apa aku rasa.....dr bagitau kene pasang ventilator dan bla...bla...bla....aku pun tak tahu nak bagi jawapan apa....ramai orang aku tanya macam mana....kesiannyer tengok arwah abah nak ditebuk sana sini.....paru2 abah dah rosak teruk air dah bertakung.....banyak...bincang punyer bincang sepakat adik beradik hanya mampu berdoa....tapi aku disuruh dr panggil semua kaum keluarga terdekat datang.....aku panggil abang aku balik adik aku dari mersing balik.....

Dari pagi sampai ke tengahari sempat kami semua membaca yassin dan membisik kalimah Allah ke telinga arwah......tepat pukul 7.00 malam mesin monitor menunjukkan tekanan dan oksigen semakin rendah akhirnya arwah abah menghembuskan nafas yang terakhir.....inalillahinaliahiraji'un....

Rasa nak pengsan je.....kesian mak aku tak dapat menahan sedih yang teramat.....malam tu bawak jenazah balik kampung dan esok sebelun zohor kebumi.....seharian aku tak tidur sebab aku nak bacakan AlQuran ngan yassin dan nak menatap wajah arwah buat kali terakhir......bersih wajah abah aku.....cantik je kulitnya...umpama tidur je...

Esoknya selamatlah arwah abah aku dikebumikan....terima kasih pada yang bersusah payah melawat dan hadir.Sesungguhnya sekarang semua tinggal kenangan....rumah tu dulu bising sebab tahu jelah suara arwah abah aku tu kuat....jadi bila arwah takde sunyi lak jadinya....Banyak tanaman yang ditinggalkan jadi kalau sesiapa nak mintak apa2 kitaorang niat sedekah je....sebab dapat lah pahala untuk arwah abah....Arwah abah aku ni walaupun suara dia kuat orang tengok macam nak marah je tapi satu yang sikap dia tak pernah kedekut rajin bersedekah.....dia tak suka ungkit pasal makan ker......apa ker...

Oklah sampai sini jer lah aku tulis nanti airmata aku ni tak henti2 berjujuran....orang ingat nape lak budak ni...tambahan pulak hari ni hari bapa....walaupun tak pernah ucap tapi terasa kehilangan sungguh....semoga rohmu tenang di sana....ameen....Jadi kekawan sementara mak bapak kita hidup ni lah kita patut tanya jaga diaowang jangan bila mereka dah tutup mata baru rasa menyesal masa tu masa tak dapat nak patah balik dah......

                                                      SELAMAT HARI BAPA
dalam kenangan......alfatihah....semoga rohmu tenang disana....


Thursday, 8 May 2014

abahku sakit

assalammualaikum

 Lamanya aku tak update blog ni.....bersarang dah wei.Sebenarnya aku tiba - tiba hilang semangat.Ni baru nak bangkitkan semangat setelah fikiran ntah ke mana - mana sebenarnya.Super duper busylah ..macam ni rasanyer bila orang tua kita sakit...terhenti perjalanan hidup gelap dunia.Aku cerita ni bukan untuk menagih simpati ke apa jauh dari sudut hati ini. Tapi kat sini lah aku curah isi hati....pengalaman.

Aku terima berita masa pukul 5 petang hari jumaat masa nak balik tu.Mak aku call cakap syida macam mana ni abah tak leh gerak sambil nangis2.Adoyai aku paniklah macam mana ni bapak aku hypo ker....mesin checkglucose pun takder....aku call lagi ok tak abah tu...dah boleh bukak mata dah..lega hati ini.Sepanjang perjalanan aku ishtigfar Ya Allah selamatkanlah bapaku.

Tunggu en abang aku balik keje gerak balik kampung.Bila sampai lega abah duduk kat kerusi.Oklah tu dalam hati tapi still tak boleh jalan.Tapi abah aku ni degil betul dia gagahkan diri nak jalan jugak dahlah berat lelaki kan.Cakap ngan abah aku kene pi hospital jugak sebab tak tahu kenapa ni.Pi klinik Shahril kat Kapar minta refer letter ke Sri Kota Medical Centre.....pffuh....

18/04/2014
Sampai Sri Kota Dr Law datang takde kene  mengena dengan saraf....tunggu  Dr Cardio....Dr Shahrul check rupanya abah kene Myocardial Infarction (MI)...adoi sedihnyer tapi dalam hati rasa bersyukur sebab abah tak kena attack yang mengejut.Mula lah terbayang dan rasa bersalah kenapa bila abah mengadu sakit dada aku tak push abah pergi check jantung...lagipun bapak aku ni degil kuat sangat merokok...sangat kuat tau....

19/04/2014
 esok datng balik....cerita punya cerita rupanyer dr cardio tu kira biras abah....adui kecik dunia..buat angiogram memang ada tiga yang dah blok.terima kasih sangat pada Dr sebab memudahkan pergi ke IJN...dr kata the best pergi ke IJN...naik ambulan.Aku balik sekejap settle apa yang patut...ambil baju mak semua.Adik - adik aku settle kan abah masuk IJN....abah ditempatkan di wad ccu...

21/04/2014
Sepatutnya abah kena buat operation untuk buat bypass...tapi tak tahu lah rupanyer petang semalam abah dilanda strok....aku tak tahu seharian aku tunggu kat situ....cakap ngan nurse kenapa tak inform saya yer.....airmata berjurai kesian nyer abah aku....mungkin dia stress ke takut ke sampai kena strok.
Lagi aku sedih sebab percakapan abah dah tak jelas.Ya Allah berat dugaan ini.Dalam hati bnyakkan berdoa.Dr kata kita takleh operate sebb bapak awak dah kena strok kena stabilkan strok dia dulu.Redha kalau itu penentuannya.

23/04/2014 - 25/04/2015

Aku kerja macam biasa....sebab adik aku cuti seminggu sambil aku terus berdoa janganlah apa2.

25/04/2014

Aku dikejutkan dengan kol dari adik aku....abah kena infection.Kena tebuk dekat leher tekanan sangat rendah.Datang jelah akak sebb orang tak tahu nak buat apa ni...dahlah aku kena kerja Ya Rabbi....macam orang gila aku cari orang untuk ganti aku....airmata melimpah ruah Tuhan je Tahu...tapi terima kasihlah pada yang membantu... tak tahu nak bals macam mana hanya Allah jer yang dapat membalasNya.

28/04/2014 - 30/04/2014

Turn aku pulak duduk hospital.....tidur kat surau..kesian mak aku batuk pulak maklumlah hospital kan banyak kuman mudah kena batuk even anak aku sampai semput masa aku ke hulu hilir kat hospital.Dugaan besar sungguh janganlah anak aku sakit masa tu rasa airmata ni dah tak lekang menitik jer.Kena kuat sebab siapa lagi nak bantu kan kami adik beradik tak ramai tambahn adik aku kecik masih belajar lagi.Duduk hospital selama tiga hari macam2 aku dengar tentang ahli keluarga mereka.Kita kadang2 lupa rupanya di luar sana ramai yang bersedih...tabah mereka hadapi ujian ini....Mereka semua dari jauh dari pahang perak kelantan sarawak pun ada....mana ada saudara kat kl ni tidur kat kerusi ke mana2 lah.....nak sewa dorm kalau dah berbulan duit lagi nak travel nak makan untuk belanja.......bukan sekejap ada yang dah empat bulan duduk IJN....adoi sedih nyer...insaf diri ini.Tapi aku masih berharap biar abah dan seluruh ahli di IJN ni ada sinar kehidupan....buat sembahyang tahjud bagi abah air zam zam.baca yassin

3/04/2014

Pindah wad biasa....nampak dah ok sikit.Tapi berkahak lak...sedut ada darah lak....sebenarnya abah dah leh discharge dah tapi ada darah takut ulcer kat perut dia....memang dah lama dah gastrik tapi makan ubat jer.Kena buat skop hari isnin di HKL.....ini turn abang aku sulung sebab aku cuti sikit.Berdoa semoga tak de apa cepatlah abah balik umah walupun takleh gerak sebab dah tak sanggup tengok abah aku macam tu....mak aku tak sanggup nyer aku tengok dia tidur tak menentu...
Ya Allah permudahkanlah urusan kami semua.....sekarang aku terus berdoa diberi kekuatan dan sihatkanlah bapaku Ya Allah....

Sebenarnya tanggungjawab kepada orang tua amatlah besar pada anak2....tambahan anak lelaki.Kalau perempuan minta izin suami dulu tapi mana ada suami tak paham dia pun ada mak bapak.Sementara mereka sihat dan ada ni janganlah abaikan mereka ....tanya kesihatan mereka...balik jumpa mereka dan luangkan masa bersama.Janganlah dah berjaya lupa semua...walupun kadang2 orang tua ni bnyak songeh dia sabar jerlah....kalau salah tegur cara berhikmah.

Lepas tu kalau ibu bapa korang ada menghidap sakit kronik suruh check detail lagi sebab bila dah ada sakit2 ni banyak komplikasi penyakit lain kalau tak nak dengar pandai2 tackle lah camner.Belikan lah supplement tambahan supaya penyakit yang ada tu tak bertambah parah...semakin tua semakin kurang imun dalam badan mereka.


Sampai sekarang aku masih berdoa dan terus berdoa.....tapi semua perjalanan hidup kita ni hanya Allah yang tahu....kita mampu merancang hanya Allah penentunya.....amin yarabbal alamin....







hati risau

salam jumaat

lama tak bersiaran. ...sekarang ni hatiku risau tak menentu memikirkan kesihatan abahku yang tak berapa sihat...siapa tak sayang ahli keluarga...walaupun dulu abah aku ni terkenal dengan garangnyer tapi sebenarnya hatinya sangat lah baik tak pernah pun dia membiarkan adik beradik aku tak cukup makan pakai bab pelajaran semua complete. Tambah lagi ibu aku seorang suri rumah sepenuh masa.

Kadang - kadang duk drive balik sorang2 tu mulalah terngiang2 kat telinga ni .....belajar belajar jangan jadi macam abah....esok ada pelajaran dapat keje bagus saper yang senang ko jugak....jangan jadi macam aku ni keje panjat tiang panas hujan.....sob...sob...

sekarang emak tinggal kat ijn kesian mak aku...tapi nak buat camner....keje kena keja gak...perempuan lagilah ada anak suami....tangungjawab...nasib baik dapat suami yang memahami sanggup hantar pergi balik aku ker IJN sebab aku bab jalan ke kl ni failed.....walaupun apapun doktor cakap hati penuh harapan tapi siapalah kita untuk tahu apa yang Allah tentukan.....

Bila lepas emak melawat jer mesti hatiku berdebar2 memikirkan macam mana kesihatan abah ....makin ok makin tak ker ....hanya doa anak2 jer dapat dikirimkan....

hari ni juga aku cuba untuk pergi ke IJN sendiri....demi semua orang yang tersayang tak tertahan rasanyer nak tengok abah sebab minggu ni full aku keje sebab keje petang...aku lunch call petang ni gak aku gerak tapi balik aku suruh suami aku datang dengan nayli amik aku jalan balik tak confident...huhu...suka hatilah nak cakap aku poyo ker.....

walaupun hari ni hari ibu tapi hari2 bagi aku hari ibubapa kita sebab tanpa mereka siaplah kita di dunia ni....






Ya Allah besar sungguh dugaan ini aku hanya hambaMU yang kerdil lagi hina










Saturday, 3 May 2014

sense of humor

selamat pagi semua...

aku nak cerita lah sikit ini cuma pandangan dan pendapat jerlah....sebenarnya proses mengenali perwatakan manusia dalam hidup ini...macam2 rupanya watak manusia ni....apa yang ku rasai sebenarnya mengajar aku menjadi lebih matang dan jadikan pedoman supaya lebih baik dari sebelumnya.

sense of humor  besar maknanya....Humor tu lebih kepada lawak jenaka orang yang pandai bermain kata2 yang dapat membuat orang sekeliling rasa selesa terhibur. Bukanlah kata kene pikir setiap hari lawak apa nak buat ek.....kene buat lawak bodoh ke...tak tapi cara kita bertanya ambil berat semua tu kena adalah.Anggaplah orang2 ni sebahgian dari keluarga.Bagi aku walau besar ke pangkat kaya ke tersohor ke kalau tak de rasa sense of humor ni kuranglah rasa hormat dan rasanyer tak lengkap lah diri manusia itu ....kalau orang tu tak berpangkat tak kaya tak terkenal tapi terselit rasa humor dalam diri mereka menjadikan diri mereka lain dari yang lain dan kita sedikit sebanyak akn rasa sallute kat mereka ni....dalam hidup ni bukan kena ikut peraturan semata tambahan peraturan yang dicipta manusia....letaklah sikit iman di hati dan tadbirlah sesuatu organisasi tu berlandaskan agama islam.....jangan sibuk mengejar pangkat nama sahaja hingga lupa hubungan denagan Allah perlu dijaga hubungan manusia pun perlu dijaga....dengan makhluk di muka bumi pun......

mungkin sebab tuntutan pangkat dan kedudukan terpaksa mereka bertindak demikian tapi manusiakan mempunyai akal dan fikiran....cara mesti kena kalau nak menegur atau bertindak.....kadang2 macam aku peringatan untuk diriku kalau kita dalam keadaan marah kita akan bertindak di luar kawalan....cakap pun main sedap mulut jer....tapi apa guna dikurniakan iman dan pelajaran tapi tak boleh menggunakan.....

Tepuk dada tanya hati apa yang kita lakukan semua esok akan dia soal di sana......hidup ini adalah kitaran.....Aku cuba selami hati sesama manusia kita letakkan diri kita di tempat mereka....sesungguhnya kita akan menngunakan akal dan fikiran dan bertindak dengan cara yang betul tanpa melukakan hati sesiapa pun....bukan diminta dilayan bak puteri tapi tulah hidup tu kena ada rasa simpati kasih sayang....mmm....tulah minta jauh dijadikan seperti itu lupa bila berada di atas....asyik fikir banyak dah sumbangan aku tapi tak pernah fikir  apa yang orang bawahan sumbangkan....tak pernah tanya selami apa masalah menimpa....tahu menghukum jer....mmm sedih....






Sunday, 6 April 2014

PENYAKIT KELAM KABUT

hai semua.....

hari ni aku nak citer ngan korang.Korang ada tak satu penyakit kelam kabut.Sebenarnya akulah tu yang ada penyakit itu.Rasanya memang aku dah lama dah dapat penyakit tu.Kalau korang nak tahu penyakit aku tu kalau dah datang semua bende aku nak buat.Ntah apa yang aku kejarkan ntah aku pun tak tahulah.Agak- agak terbawa masa keje sampai lah ke rumah.

Nak dijadikan cerita hari tu punyer lah kelam kabutnyer kunci kereta aku mesti akan termasuk dalam mesin basuh aku mesin sekali.Bukan aku nak check ker dalam kocek tu ada barang ke apa.Aku nak cepat aku sumbat jer.Sebenarnya kunci lagi satu pun dah termasuk dalam mesin.Kalau tak dua dua lah rosak nasib baik boleh ok....Tengok tahap mana penyakit kelam kabut tu.Korang tak tengok kalau aku masak ke apa...lagilah kelam kabut macam apa ntah.Kalau orang nak lagilah kelam kabut tu jadi kuasa dua.Nasi baik tangan ni dua kalau macam tangan sotong aku rasa dah tersimpul mati dah sebab berbelit sebab kelam kabut punya pasal.

Ada ubat tak untuk penyakit ni kalau ada aku dah beli dah. Rasa rasa penyakit ni keterunan ker.Aku rasa ya.Penyakit ni ni diwarisi dari bapak aku sebab kalau dulu tak siap cepat nak pergi mana alamat suara akan memecah seperti halilintar.Sampai aku dulu kalau nak pakai tudung terpaksa lah aku pakai kat dalam kereta.Jadi sekarang ni dah kawin ni aku rasa aku siap cepat jer takde lambat pun sebab dah terbiasa kot.Kadang - kadang buat lambat pun jadi cepat dari orang lain camner...

Tapi untungnya orang kelam kabut ni dia khawin ngan orang selamba dek jer.Suami aku orang nye jenis cool jer jadinya seimbang lah korang bayangkan kalau dua dua kelam kabut aku rasa letak anak kat mana pun jadi tak ingat....hahaha

Oklah itu jer aku nak citer kalau rasa ade ubat untuk penyakit ni sila bagitau aku ek....


 
ehsan google

Thursday, 3 April 2014

SEPANG CIRCUIT

 Assalammualikum....semua


Dah lama tak update entry.Alasan tetap samalah busy memanjang.Aku rasa asa sekarang ni kejap.Cuti Sabtu Ahad tak cukup.....habis tu nak cuti berpa lama....kalau boleh bagilah sebulan hahaha baru bestkan...

OKlah nak cerita minggu lepas Ahad tu cik abang aku ajak pi sepang.Aku pun holah best gak ye lama rasanya tak berjalan asyik duk umah sebab betulkan umah aku tulah.Kalau aku ni banyak duit dah lama aku transform umah aku upah owang jer satu benda pun aku tak nak cuit.

Kononnya tak payahlah pergi awal macam dulu tu sebab nanti mesti lama rasanya...sekali hambik bila nak masuk tu jam tak ingat.Panas Ya Rabbi rasa macam nak pitam.wawawa kenapa panas sangat ni.

Sebenarnya dulu ada pergi gak GT.Itu best sikit sebab dapat tiket kat grandstand masuk pameran terus je kita punya tempat duduk.Tapi yang F1 ni ala ala tempat tiket nya jauh asyik tukar naik bas jer..adoi dah lah panas....Lepas tu nak tengok pameran naik bas lagi.tau jerlah kalau dah naik bas tu bau tak hingat hadoilah..ambik nak pi sangat.Tapi aku ok jer bab berjalan ni aku suka jer...


masa ni dapat tiket kat grandstand best sikit.Takdelah berpeluh sebab pagi dah pergi.masa on the way ni banyak nyer kereta mewah lalu ....uiii...banyak duit depa yer...ish...ish...tak mampulah aku....mulalah berangan cakap nagn cik abang kalau lah dapat kereta macam tu uish...uish...



masa ni nayli baru jer empat tahun belom sekolah lagi.Tapi bila pergi F1 tu dia ingat dia pernah pergi.Masa ni naik bas besar. Sekarang ni banyak bas rapid tu.




nilah pameran kereta tu best lagi dari f1 aku rasa banyak kerata. perempuan perempuan dia kalau lelaki tengok kelabu bijik mata.bini sebelah pun tertinggal kaki semua mak ai macam galah panjang sangat. Sebenarnya banyak gambar tapi aku dah buanglah.Masa ni tengok pameran straight je tempat duduk kat situ selesa sikit.Takdelah berpeluh ketiak.


ini anak bergambar belom bapak dia bergambar .....amboi kemain lagi lelaki kat sini kalau tangkap gambar menyengih jer...



nilah tiketnya sepang F1 tunggu aku datang



datang - datang alih tengok ala tempat dia macam tu.jauhlah nak tengok kereta nya.panas tau

gigih anak aku tangkap gambar ala la pun panas malas aku nak tangkap sangat pun.masa ni perut pun lapar mahal tak ingat sosej je dah sepoloh hinggit..ish...ish...kalau aku tau aku niaga nasi lemak tau...makan ke owangoputih kat situgi

kembang kembang hidung menahan panas

tapi bila kereta tu datang teruja gak sebab selalu tengok kat tv ni real punyer ish...ish...besar jugak keta ni yer....mai sebijik nak bawak balik umah


nak pergi satu tempat ke satu tempat kena naik bas adoyai lah

orang tak pernah naik bas jakon sekejap buat macam kereta sendiri je ke depan ke belakang

disebabkan aku membesar bagai johan jadi haruslah aku kabur kabur kan sikit gambar tu konon klasik lah....adoyai nape lebau no muka ko ni syida..tak boleh jadi ni kena kurus oiii.....

kalau dah kurus leh lah tangkap gambar macam ni ek....ini tegak macam tunggul kayu.


last sekali banyak ada jual tshit ya ampun mahal nyer....ada yang sampai sembilan ratus....idok lah teman nak beli baik aku beli rantai emas ker....kalau aku beli pun aku nak pamerkan harga biar owng tahu harga tshirt macam tu.tapi ramai lak beli....pas tu ingat nak tanya payung ker  sekali tanya dua ratus hah amik....diam jerlah tak jadi tanya. 

baliklah ok tu jerlah

ok babai penat nya aku nak cerita....



Friday, 28 March 2014

antara usaha aku untuk ttc

 assalammualaikum.....

kan aku dah janji nak cerita macammana aku usaha untuk pregnant walaupun hari tu aku gugur tapi alhamdulillah usaha yang diberi terhasil dengan izinNya... ....kecohkan aku itu pun excited nak cerita.... kalau orang yang senang dia takkan rasa perasaan ini......hanya insan terpilih macam kami jer excited lebih.....tapi takde rezeki gugur jugak....tidak mengapa aku cuba lagi....hehehe...

korang mesti tertanya- tanya apalah ttc tu.......ttc shortform untuk trying to conceive bermaksud cuba untuk hamil....itulah dia...kalau korang google memang banyak blog cerita pasal ttc ni....kadang- kadang kita rasa kita dah susah rupanya ada lagi susah dari kita tau....jadi bersyukurlah kan...

aku kawin tahun 2006 ....nikah pada 1.1.2006.Jadi senang jer nak celebrate anniversary asal tahun baru anniversary aku lah tu....9 tahun tau aku dah kawin lamanyer....tahun depan 10 tahun....kena buat makan2 ni....Aku ni nikah gantung....bulan satu aku nikah bulan empat baru aku sanding....hah nak kata pengantin basi lah tu....masa tu mak aku tak bagi mengandung nanti kalau dah buncit nak buat kenduri apa...lagipun tak sedap nanti apa orang kata..aku patuh tau ikut arahan.baguskan....

lepas aku sanding tu aku pun berniat mendapat cahayamata....Alhamdulillah ...tak sampai tiga bulan aku lekat....oklah buat macam biasa ...tapi lima bulan macam tu gugur....nanti aku citer dekat entry lain yer..

lepas gugur tu setelah menjalani pelbagai ujian ....lekat lah sorang...anak aku ni lah nayli batrisyia....ini pun susah nak dapat macam2....lepas tu ingat nayli setahun lebih lagi aku dah cuba untuk pregnant tapi tak juga ada rezeki sekarang nayli dah enam tahun.....masa lima tahun tiba lekat tapi takde rezeki....mana tahu tahun ni ker tahun akan datang ke doakanlah yer....

kalau orang kata apa yang aku tak buat macam2 aku buat ko.....suruh telan apa aku telan jer....

  • aku cuba makan khisbun
       rasanya MasyaAllah tak sedaplah....uii....sampai terkeluar air hidung 
       ni....adalagi kat aku simpan jer.Aku ni masalahnyer tak pernah amal  
       benda tu lama- lama rasa kalau tak best aku stop lah.Khisbun kiranya  
       herba orang arab. Bila aku makan aku rasa satu badan aku bau herba tu.

ini lah rupanya khisbun tu ehsan google
  • lumiglow
       aku try bende ni best jugak rasa perut kempis jer....pas tu kulit licin
       tau...dua botol aku guna tapi harga boleh tahan gak dekat 200....mmm ok 
       je kalau nak guna.Tapi kalau guna kena minum banyak air.Ramai juga 
       berjaya pakai lumiglow ni....Kawan tempat keje aku pun ada yang berjaya 
       sebab pakai cream ni.Kita usaha dengan izinNya...

          
LUMIGLOW

  • buah delima
       ini senang nak dapatkan.....beli kat pasar dapat lah 3 biji sekali. ok gak 
       benda sedap makan ok jer tekak aku.tapi orang kata tak leh share kena   
       makan sebiji terus susah gak kadang2 anak aku tu mengacau jer. nanti  
       aku nak makan lagi....lagipun ni makanan Rasulullah elok dimakan.

      

  • supplement
        supplement ni memang best.....supplement ni lah buat kitaran haid akujadi 
      betul.....kalau tak kitaran haid aku ni memenag tunggang langgang 
      tau...kalau kitaran haid dah betu barulah senang nak lekat..dengan 
      izinNyalah.Sampai sekarang aku masih guna lagi supplement ni.Kalau tak   
      korang boleh pergi ke blog aku satu lagi vitaminlovinit.blogspot.com.
  • berurut
    ni dah banyak kali aku urut.kadang - kadang kalau tak kena ngan kita sakit tau sampai demam dibuatnya....sekali tu aku urut kat kampung wa... oklah kakak tu sedap je dia urut....masalahnyer kakak ni busy sangat....kadang2 dia malas nk urut...tapi ada sekali tu aku memang sakit sangat perut ni sampai aku jalan pun terbongkok tau....tumit kaki pun sakit adoyai lepas kakak ni urut terus rasa ringan....wink...
     
  • mintak suruh ibu atau mak doakan.
       sebenarnya tak payah mintak pun .....hari2 kot mak kita akan doa untuk 
       kebaikan anak dia...kita sendiri pun kena banayk doa....banyakkan  
       sedekah....banyakkan solat hajat.kalau orang cakap lepas ni kau lak   
       pregnant korang aminkan banyak2...kadang masin tau mulut diaowng ni...

aku sendiri masih berttc sampai sekarang.....mental kena kuat dek non kalau tak.....hujan ajerlah.....aku doakan semoga semua orang yang berttc dipermudahkan segalanya...amiinnnn......








Saturday, 22 March 2014

antara hobi pelik dan kreatif

tengok tajuk tu  mesti pikir apa lak nak diceritakan ni.....minggu lepas en abe adalah hint cakap nak beli barang untuk aku.....apa yer ..nape nak belikan ni....rasanyer besday lama lagi....tak pelah best je kalau orang nak bagi hadiah ni.....

 lepas tu hari dinanti telah tiba.....tak sabar nak tengok apa dia.....taknak bagi tengok mula2....dah bagi hint lepas tu tak nak tunjuk lak apa kes ni.....rupa2nya nak bagi jam dekat aku....aku punyer jam jenama apa yer....alih2 tengok jam tu jenama QUDS .....keluar lah dari mulut aku kenapa jam jenama apa ni cap ayam ker...belilah jam jenama BONIA ker....GUESS ker.....MICHAER KORS.....ke..nanti orang ingat pakai jam dekat pasar malam.....berlagak ko syida ek......ish tak sayang mulut lah aku ni buat cik abe tu sentap jer.....mulut aku ni memang tak bertapis sikit...ish...ish...


cik abe cakaplah jam ni lain daripada yang lain tau....sebab dia ader tulisan jawi....lagipun tengok dia pusing macam mana......bini pun redhalah.....teruk tul kan....

bila tengok web dia yerlah ...jam ni ikut pusingan tawaf kaabah....aku pun ngah pening tengok jam ni ....kalau nak tengok lama gila aku tenung pukul berapa ni....kalau nampak orang pakai jam ni jangan ko ingat jam dia habis bateri ke apa.....ini antara hobi pelik suami aku ....dia memang suka tengok benda tu lain dari yang lain....itu pun aku tak cerita apa lagi yang pelik masa dolu2 dia beli......jadi aku kenalah terima hobi pelik dia.....anyway thank you yer my darling coz bagi isteri pakai jam pelik ni.....jangan lepas ni benda pelik lain sudah.....fengsan....


NILAH JAM ....BEKAS DIA CANTIK......

CUBA TEKA PUKUL BERAPA.....TAK INGAT JAWI LATEW

lagi satu cerita aku nak cerita.....suami aku ni kreatif sikit orangnyer.....kalau buat keje mesti teliti taknak kotor2.....tak macam aku ni ribut huru hara ntah apa yang dikejarkannya....aku pun tak tahu....tu sebab selalu kena marah.....biasalah suami isteri ni mesti ada sikap contra sikit barulah syerasyi.....hahaha....

dari muda lagi masa zaman cintan cintun dia buat macam2.....ker nak menunjuk kat aku masa tu konon berbakat lah tu....taklah memang dia kreatif ....akuilah...akuilah...

salah satu contoh yang dia buat ni tempat pengantung kunci ni.....comel tak....sebenarnya ada lagi dia buat tempat bekas macam ikea lah....tapi gambar tak der....kalau kawan kat tempat keje tu mesti dia suruh buat macam2....



ini handmade tau.....kalau nak suruh buatkan pun boleh

nak sangkut kat seluar senang taklah hilang



oklah sampai situ jer aku nak cerita......kalau kita ada bakat itu adalah salah satu anugerah yang diberi jadi janganlah sia2 kan....


babai....

Tuesday, 18 March 2014

kucing parsi


okey habis citer sedih ni nak cerita satu cerita lah......


malam tadi cik abe aku ade dapat mesej dari kawan dia......



mesej tu berbunyi......



 ' ada member di kl tanya anybody yang suka kucing berminat bela native parsi breed ....jantan... adoption free pasal tuan dia nak balik to oversea ....kalau sesiapa berminat pm ko kawe'

apalagi aku cakap kat cik abe nak2 boleh buat teman kat nayli....pari kot free lak tu....cepat2 telefon kawan awak tu.....cik abe pun telefon lah .....mesej kawan nye tak berjawab.....

pas  tu cakap lagi ish awak betul ker nak bela parsi ni belanja dia mahal lah....jaga kena elok2...jangan main2....yerlah mesti comel......

l jam lepas tu suami aku call lah member dia....pas tu member dia cakap nnti aku sent gambar jap eh....nak tengok tak comel nyer kucing tu...
                                                                           
                                                                        
                                                                         




























             Jeng Jeng Jeng......



                                                                              
comel tak



hampeh tul patutlah masa kol tu dia gelak2 terkene sebiji.....



sambungan budak jatuh dalam tasik

selamat pagi....


hari ni aku nak cerita pasal arwah adik yang jatuh dalam tasik tu.....actually sebelum aku balik keje lagi aku dah tahu mayat adik  tu dah jumpa.....dalam hati sayu dan alhamdulillah dapat gak jumpa mayat adik tu.....hiba nya hati seorang ibu tapi siapalah kita untuk menidakkan ketentuan Ilahi...



ehsan google


pagi ni aku pi keje bukak radio ikim dengar berita pasal arwah adik tu.....makbulnyer doa seorang ibu....setelah dari petang hari selasa sehingga petang rabu tak dijumpai....bomba dah buat macam - macam cara......ibu nyer berdoa kepada Allah dan kedengaran azan Asar timbul lah mayat anak nyer....betapa besar doa seorang ibu dan besarnya kekuasaaan Allah.....kita tak boleh buat main2kan..
menurut ibunya perubahan sikap anaknya menjadi pendiam dan menyendiri rupanya tanda anaknya akan meninggalkan dia.....dipercayai arwah adik itu berbasikal jatuh ke dalam tasik tersebut...

sebenarnya bukan tasik pun tapi takungan air banjir tapi dibuat tempat riadah.....kitaowang kat area sini kalau nak jogging tak de tempat lain dah...kat situ jelah student ke jogging....bawak anak main taman ke situlah jer...harap- harap lepas ni pihak bertanggungjawablah letak pagar ke demi keselamatan penduduk....

takziah diucapkan kepada keluarga dan semoga arwah adik itu ditempatkan di kalangan orang mukmin......dan  dariNya kita datang kepadaNyalah kita kembali..

                                                    al- fatihah

bila ada budak jatuh dalam tasik

 assalammualaikum....


Lama dah aku tak update entry kan...busy lah sekarang...sabtu ahad cuti pun banyak benda nak buat.... (sebenarnya aku qada tido aku ) ala busy sangat kononnye aku ni macam anak sepuluh....

kali aku nak cerita yerlah negara kita banyak digemparkan dengan macam macam hal sekarang....dengan kehilangan pesawat  MH370 nyer......sampai sekarang misi pencarian masih diteruskan....kesian kat orang- orang yang ada dalam pesawat tu jer......tambahan ada budak kecik lagi....apapun aku doa semoga semua dipermudahkan semoga dapat jumpa kembali.....


ehsan google

sekarang ni pulak jerebu lak....mask macam pisang goreng panas dibuatnya...memang kena pakai mask kalau tak macammana pedih mata...batok pun meyerang...air pun tak de sekarang tempat aku kena catu..dua hari ada dua hari tak der.... rumah aku tangki lak bocor so tangki tak leh guna....tak cukuplah aku tadah air yang ader so aku beli lagi tong....ada sekali tu aku balik lah kampung sebab umah mak aku okey jer tak kena catu air....lagipun orang kampung mesti ader kolah yang besar tukan....best betul mandi air kolah ....sejuk bila mandi kecebur....kecebur bunyi nyer.....hah nikmat.



ehsan google

ok lah berbalik pada tajuk aku sebenarnya....malam tadi aku biasalah orang malas nak masak starndard mesti nak makan kedai...alasan air tak de...hehe...selalunya aku pergi makan kat kedai yang biasa aku pi makan...alih - alih tutup lak hari tu.Lepas tu  ' Alamak nak makan kat mana ni ayah' cik abe pun cakap ' makan kat tesco jelah tak de pilihan dah'....

sebelum sampai tesco masa nak kona tu berhenti lah kat traffic light lepas tu terperanjat....'eeiii naper keta banyak ni ayah'...aku leh lak cakap ' ader konsert ke' apa kejadahnya konsert syida uiii....agak2lah ko ingat macam festival music asia tu....rusuhan ke apa ke ni....pas tu tanya lah ader pakcik kat traffic light tu di kata ada budak jatuh dalam tasik tu....petang tadi lagi....budak tingkatan satu....

 tiba- tiba tak semena - mena darah aku berderau......kesian nyer Ya Allah budak tu....mak bapak dia...aku tengok dah ade bomba dah.....bomba duk pakai sampan nak cari budak tu...tak jumpa lagi lah....


cik abe aku pun turun kebawah nak meyiasat lah konon....dia bab2 ni memang suka pun...aku pun duduk kat atas je tengok ....sambil tu tadah telinga....katanya lah budak tu balik dari sekolah nak basuh kaki tergelincir....ada kata dia naik basikal terjatuh dengan basikal dia termasuk dalam tasik tu..

aku pun tak tahu lah berita sahih yang mana. Tapi cuma yang aku harap dapat lah jumpa mayat budak tu....permudahkanlah urusan mereka. Dalam pukul 11 tadi pun khabarnya tak.jumpa lagi....sedihnya.

Sebagai mak bapak dia mesti sedih misal lah kata mak bapak yang bekerja alih- alih dapat tahu anak mati lemas...pilunyer hati tak terkata...risau aku dibuatnya...sekarang macam- macam anak kita ni.....kalau tak kes mati lemas ....kena culik lah apalah...mintak jauh kan.

hanya doa jer dapat mengiringi......

 
ehsan google







18 Mac 2014

Shah Alam: Pelajar lelaki tingkatan satu dikhuatiri lemas selepas terjatuh dalam tasik di sebelah pasar raya besar Tesco Puncak Alam dekat Kuala Selangor, petang tadi.

Remaja dikenali sebagai Mohammad Ikmal Hakim Kamarul Bahrin, 13, dari Apartment Cindai, Bandar Puncak Alam yang juga pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam 2, dipercayai hilang dalam tasik ketika cuba menyelamatkan basikalnya yang terjatuh di situ, kira-kira 6 petang.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Balai Bestari Jaya Amerhaizal Sahak berkata, sebaik menerima panggilan kecemasan jam 6.01 petang, satu jentera bersama 12 anggota dihantar ke tempat kejadian.

"Seramai lapan anggota penyelam masing-masing empat dari balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Pelabuhan Klang dan BBP Shah Alam ditugaskan mencari mangsa.


"Sehingga kini, usaha mencari dan menyelamat mangsa sedang giat dijalankan," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.
Sehingga lewat malam ini, mangsa masih belum ditemui manakala bomba berusaha mengepam keluar air tasik berkenaan bagi memudahkan operasi mencari.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Balai Bestari Jaya Amerhaizal Sahak berkata, sebaik menerima panggilan kecemasan jam 6.01 petang, satu jentera bersama 12 anggota dihantar ke tempat kejadian.

"Seramai lapan anggota penyelam masing-masing empat dari balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Pelabuhan Klang dan BBP Shah Alam ditugaskan mencari mangsa.

"Sehingga kini, usaha mencari dan menyelamat mangsa sedang giat dijalankan," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Sehingga lewat malam ini, mangsa masih belum ditemui manakala bomba berusaha mengepam keluar air tasik berkenaan bagi memudahkan operasi mencari.-mymetro

ni yang aku baca dalam internet....


Sunday, 9 March 2014

tips apa yang perlu ada... langkah berjaga2 supaya rumah tak kena pecah masuk


assalammualaikum....

welcome back.......semua...korang dah tengokkan tajuk tu....aku nak share lah sikit apa yang korang perlu ader untuk langkah berjaga2 supaya rumah tak dipecah masuk...korang jangan ingat aku letak entry ni confirm umah tak kena masuk....sat gi salahkan aku lak....namapun langkah bejaga2....bukan 100% pencuri takkan masuk......kalau dia nak masuk ..dia masuk gak...ko letaklah apapun....kecualilah umah ko tu dalam kawasan balai polis itupun ader ker balai polis nak bagi tapak balai buat rumah ko.....hahaha.....ader paham tak...
 
ehsan google
 
Dalam telefon korang mesti ada nombor balai polis terdekat

macam aku bila dah jadi baru nak sibuk tahu apa nombor balai polis yang terdekat itupun sebab nak buat report pun kalau tak haram nak tahu......kalau tak jadi apa2 bukan nak amik tahupun......macam tempat aku ni tempat polis yang dekat bukan kat area kawasan rumah aku....nampak je macam balai polis tapi bukan buat report kat situ kena pergi taman perumahan lain....ha baru tahu syida...

buatlah group weechat ker wassup ker

aku tak de nombor telefon jiran tau....ade pun sebelah umah aku tu (terukkan aku)...itupun dia dah pindah so umah sebelah aku tu kosong lah....pas tu korang kalau boleh buat group wassup ke wechat ke bukan apa senang nak comunicate....skng ni kita bukan ade masa nak lepak nak sembang amik anak dah kul baper...nak masak lagi....masa tak der....so leh lah ko bagitau kalau nak balik kmpung at least diaowng tau ko tak de kat umah kan.....yang penting handset korang tu ader kreditlah ataupun tak kena bar...kalau tak camner...internet nak ade ..kalau korang tak de topuplah aku takleh nak tolong lah....pi topup sendiri...

pasang grill ker pintu pun kena fikir tau

maksud aku grill sekarang ni biasalakan grill biasa tu....lembut tau mudah jer pencuri nak bengkokkan...kalau korang mampu korang pasanglah grill yang stainless steel tu...hah.....rasanyer susah nak bengkokkan...aku buat grill aku tu aku tutup semua.....lepas tu kalau mampu letak lah alarm sana sini....cctv ker....atleast susahkan dia nak masuk...lagi satu pintu ko tu biarlah berselak.... jangan tinggalkan pintu tu ade tombol semata....senang pencuri nak umpil....pas tu aku ada baca blog bagus idea dia pasang stopper kat pintu....bila tersekat susah sikit nak bukak sebab getahkan...


contoh gambar macam ni......nama stopper ni pun seram....bigfoot



ni masa grill tak siap lagi cik abe aku segala bende dia nak letak nasib baik tak angkut kerusi meja letak situ....fobi lah katakan....
ni dah siap dah gril korang tengok lah mangga tu ada tiga tempat....pas tu korang kenalah selak kan  pintu....aku tak ganti lagi pintu tu....nanti aku nak gantikan pintu keras sikit tapi make sure korang tau lah kunci nye ryang mana sat gi ader berlaku kecemasan macam mana nak keluar...haru dibuatnya


pintu ni cik abe aku dah selak dah....ader tiga kunci ....yang bawah tu diilhamkan oleh suamiku....dia yang cipta macam mana kunci tu....hah baru nak ingat kan...

pasang radio dan pasang lampu

ini cadangan jerlah sebab dulu umah mak mertua aku ....aku pasang jer radio...tahan lak radio tu tak punah pun...kadang2 malam pun aku pasang.....pasanglah radio ikimla jangan lagu rock ker peninglah nak tido camner.....kadang2 ada owang mengajikan so rasa tenteram je.....ini bila korang pi keje lah sebab petang kan korang dah balik....kalau ko balik kampung jangan lah buat cam tu sat gi terbakar ke apa ....mak tak tau....

pasang lampu ni pesanlah kat jiran rumah tolong pasang lampu...aku hari tu pergi tutup semua lampu kan nampak sngt lah umah aku tu tak de orang...nanti aku nak pasang lampu kat belakang rumah bagi terang...  

mohon 'rela'

taman rumah aku tak der security guide so aku rasa nak utarakan jer kat jiran2 lorong umah aku tu mohon rela.....kita bayar lah kan pakat2....baru lah rasa secure sikit...


sembunyi barang berharga

maksudnyer korang letak lah barang berharga tu kat tempat yang rasanya pencuri tak tercapai lah akal dia nak cari...macam mak ngan nenek kita dulu2....sorok duit bawah tikar getah....dulu ader lah tikar getah skang ni mana ader bnyak orang dah tiles dah.....tapi jangan korang lupa lak mana korang sembunyi jenuh lak kang....aku masa tu tak terpikir pun nak sorok main letak jer...ingatkan tak ade orang nak masuk....hah pas tu apa jadi...


doa

ini penting kita ni islam beruntung tau senjata kita doa.....nak kuar rumah doa lah baca ayat qursi dan 4 qul tu....nak tido pun baca doa gak....kalau rasa boleh pagar lah rumah kita dengan ayat Quran lagi bagus bukan panggil tok bomoh eh berasap sana sini eh.....itu tak boleh....bila kita berdoa kita berserah padaNYa....mana tau pencuri tu tak nampak pun umah kita sebb dilindungi dengan doa kita tu....

itu jelah aku nak cerita.....sekarang ni rasa tak selamt dah....tersilap sikit padah lah....dulu  tak de pun macam ni kan...kecik2 aku siap pi main umah owng sebelah mak aku pun tak kisah itu tak kira lagi mak aku pi merayap umah jiran lain....bila bapak aku balik sekejap aku apa lagi menjerit macam tarzan 'mak abah balik' berdesup mak aku....

aku dah bagi tip yang aku nak share yang lain korang pikir sendiri lah penat lah nak pikir....


selak ni pun cik abe aku buat.......comel tak  selak rumah aku ni....kalau nak tempah pun boleh roger2 lah aku...




bye





Thursday, 6 March 2014

dugaan

assalammualaikum....


nak test aku leh tak jadi pendakwah bebas.....kalau korang nak baca baca lah ek....kalau tak korang tutup jer....ini berdasarkan pengalaman akulah...apa yang aku rasa patut aku share jelah...renung2kan dan selamat beramal...

dugaan.....kalau nak cerita kat sini semua orang ada dugaan memasing....kalau tak de dugaan bukan namanya kehidupan....

kalau aku cerita dugaan aku memang lah banyak....tapi setiap dugaan mesti ada jalan penyelesaian...jangan salah kan sesiapa menunding jari orang sana orang sini....kita istiqamah balik kenapa jadi macam tu....Allah duga setiap hambaNya sebab sayang kat kita mungkin kita korang berdoa atau mengingatiNya...

dugaan aku masa mula2 pregnant masa tu happy lah tak sampi 4 bulan je aku dah lekat dah....happy sampai lah aku pregnant dekat lima bulan aku bleeding masa tu bila check aku disahkan ader fibroid....adoyai tau je lah macam mana kan....tapi tak per citer ni akan aku selitkan dalam entry ttc aku...bersambung lah maknanya...nantikan...itu tak kira lagi aku kena bedah ....

lepas dapat nayli satu lagi ujian aku diduga nayli disuspect menghidap menigitis.....masa tu baru je aku lepas habis pantang korang bayang kan camner rasanye....hanya Tuhan jer tahu...

lepas tu jalani lah kehidupan macam biasa....baru kawin baru nak hidup duduk pun pindah randah....nayli pun asyik tukar baby sitter jer.....bila hidup stabil dapat lah beli rumah sendiri..kalau dugaan rumahtangga ni standardlah.....tipulah kalau kowang tak der....tapi kenalah pandai handle...jangan ko buat yang bukan2 sudah...

tahun 2013 dugaan aku berttc.....naik turun hospital standardlah dah......masa ni kena kuat yerlah macam doktor nak uji kita ....check sana sini...cuti pun naik habis....nasib baik dapat suami yang sokong jer....tak de pun nak bantah...lepas aku berttc dekat setahun lekat lak tapi gugur pulak.....sakit tau...sebb dah lama tak rasa sakit tu... pasrah

tahun ni alhamdulillah makin stabil fikiran pun dah semakin redha .....cuba elakkan stress....kumpul duit nak bahagiakan semua orang....tapi awal2 ni aku dah diduga rumah lak kena rompak....pas tu cik abe tu pulak tak sihat...redha

tapi tak per kalau ko dah biasa diduga korang mesti akan jadi lebih matang dan tabah..pas tu korang tak cepat melatahlah....tapi bohonglah kalau air mata korang tak menitik....silap2 macam pelakon sinatron tau..

kalau ditimpa dugaan korang kena pandailah handle....kalau tak sress  silap2 boleh buat bende di luar kawal...

wishlist tahun ni kalau diizinkan aku nak perbaiki....
  • perbanyakkan baca al- Quran. banyakkan doa......
  • perbaiki solat nak lebih kusyuk....
  • kalau boleh nak tutup aurat dengan sempurna...
  • nak bahagiakan semua orang yang aku sayang
  • nak ubah fikiran ni lebih positif buangkan prasangka yang terlalu banyak tu....
  • perbanyakkan amal kalau boleh lebih redha dengan segalanya sebab di dunia ni sementara hanya pinjaman akhirat sana kekal abadi.....kalau pikir macam tu hati akan lapang dan kita banyak mengejar amal yang akan dibawa ke sana.....  masyaAllah.
 aminnnn......